Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor. Dr. Mihaela Bilic: „Conține toate mineralele indispensabile vieții”

Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor. Dr. Mihaela Bilic: Conține toate mineralele indispensabile vieții
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 15/01/2024, 08:32

Când vine vorba un stil de viață echilibrat, alimentația zilnică joacă un rol esențial în dezvoltarea și menținerea unui corp bine hrănit și sănătos. Din dieta zilnică nu ar trebui să lipsească acest aliment care „conține toate mineralele indispensabile vieții”.

Medicul și nutriționistul dr. Mihaela Bilic subliniază faptul că laptele, un aliment de bază hrănitor cu rol vital în menținerea sănătății, este unul dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică. Pe lângă valoarea sa nutritivă, laptele contribuie semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate.

„Laptele este un aliment de bază, adică trebuie să fie prezent în alimentația noastră în fiecare zi, indiferent dacă îl beți dulce sau bătut sau dacă îl consumați sub formă de iaurt sau brânză. Este nu doar hrănitor, ci și un aliment funcțional, având un rol esențial în menținerea și îmbunătățirea sănătății.

Consumul zilnic de lapte și produse lactate reprezintă un indicator al unei alimentații echilibrate. Persoanele care evită consumul de lapte adesea se confruntă cu probleme de greutate legate de o alimentație monotona sau prea bogată în calorii”, a subliniat dr. Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.

Nutriționista a evidențiat că laptele este unul dintre puținele alimente care furnizează toate substanțele nutritive esențiale în proporții optime, cu o biodisponibilitate crescută, ușor de asimilat de organism.

Compoziția sa include proteine, glucide, lipide și vitamine, precum și toate mineralele indispensabile vieții.

„Cu 87% apă, laptele conține și vitamine din grupul B, A și D. Este singurul aliment care oferă toate mineralele necesare vieții: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, iod, fier, crom, etc. Dacă ar conține și fibre, laptele ar putea fi considerat alimentul ideal.

Sursa foto: Profimedia images
Sursa foto: Profimedia images

Având în vedere varietatea de produse și gusturi pe care le putem obține din lapte, este imposibil să nu găsim o formă care să ne satisfacă gusturile. Sloganul ‘consumați zilnic 3 produse lactate’ reprezintă un îndemn la sănătate!”, a explicat dr. Bilic, potrivit Adevărul.

Care este cantitatea corectă de lapte pe care o putem consuma zilnic?

Cu toate beneficiile sale, nutriționista a precizat totuși și cantitatea corectă a porției zilnice, iar în acest fel puteți evita cu ușurință excesul.

„Porția corectă de lapte este de 250 ml, echivalentul unei căni. Laptele integral furnizează 120 calorii și 8 g grăsime, în timp ce laptele semi-degresat aduce 100 calorii și 4 g grăsime. Atât laptele integral, cât și cel semi-degresat oferă aceeași doză de calciu: 300 mg.

În cazul iaurtului, porția corectă scade la jumătate, un pahar mic de 125 g având 50 calorii și 4 g grăsime. Consumul recomandat zilnic este de 3 porții de lactate, incluzând lapte proaspăt sau bătut, iaurt sau brânză, cașcaval sau parmezan, smântână sau unt – totul având la bază lapte!”, a adăugat medicul.

Lapte de bivoliță sau lapte de vacă?

Laptele de bivoliță, spre deosebire de cel de vacă, oferă o sumedenie de beneficii pentru sănătate: creşte imunitatea, are substanțe nutritive și poate echilibra tensiunea arterială.

Laptele de bivoliță are mai multe substanțe nutritive decât laptele de vacă. Laptele de bivoliță conține toate tipurile de vitamine, calciu, potasiu, magneziu, zinc, fosfor, cupru, fier, proteine, sodiu, carbohidrați și grăsimi.

Laptele de vacă diferă foarte mult de cel de bivoliţă. Specialiștii susțin că laptele de bivoliţă este mult mai gustos, are mai multe proteine și mai puțin colesterol. Deși este mai gras și mai greu digerabil decât cel de vacă, multe persoane îl aleg.

Laptele de bivoliţă poate fi adăugat în diverse preparate culinare, precum supe, pizza, gogoși, creme, prăjituri, dulceață, chiar și la înghețată. O diferență majoră între cele două tipuri de lapte ar fi raportul calciu-fosfor.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără...
TikTok ar putea fi interzis foarte curând în SUA
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform